
 

 

S T A T U T O R Y  I N S T R U M E N T S  

2007 No. 2084 

ELECTRONIC COMMUNICATIONS 

The Wireless Telegraphy (Ultra-Wideband Equipment) 
(Exemption) Regulations 2007 

Made - - - - 20th July 2007 

Coming into force - - 13th August 2007 

The Office of Communications (“OFCOM”) make the following Regulations in exercise of the 
power conferred by section 8(3) of the Wireless Telegraphy Act 2006(a) (“the Act”). 

Before making these Regulations OFCOM have given notice of their proposal to do so in 
accordance with section 122(4)(a) of the Act, published notice of their proposal in accordance 
with 122(4)(b) of the Act and have considered the representations made to them before the time 
specified in that notice in accordance with section 122(4)(c) of the Act. 

Citation and commencement 

1. These Regulations may be cited as the Wireless Telegraphy (Ultra-Wideband Equipment) 
(Exemption) Regulations 2007 and shall come into force on 13th August 2007. 

Interpretation 

2. In these Regulations— 
“automotive vehicle” has the meaning given for “vehicle” by Article 2 of Council Directive 
70/156/EEC on the approximation of the laws of the Member States relating to the type-
approval of motor vehicles and their trailers(b), as amended(c); 
“dBm” means decibel milliWatt; 
“dBm/MHz” means decibel per milliWatt; 
“e.i.r.p.” means equivalent isotropic radiated power; 
“equivalent transmission level” means the peak level of transmission contained within a 
bandwidth which is other than 50 MHz, centred on the frequency at which the highest mean 
radiated power occurs, and which is the relevant maximum peak e.i.r.p. scaled down by a 
factor of 20log(50/x)dB, where “x” is the other bandwidth expressed in MHz; 
“GHz” means gigahertz; 
“indoors” means inside buildings or places in which the shielding will typically provide the 
necessary attenuation to protect wireless telegraphy against harmful interference; 

                                                                                                                                                               
 
(a) 2006 c.36. 
(b) OJ No L 42, 23.2.70, p1. 
(c) Article 2 was amended by Council Directive No 92/53/EEC amending Directive 70/156 on the approximation of laws of the 

Member States relating to the type-approval of motor vehicles and their trailers, OJ No L 225, 10.8.92, p1.  There are other 
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“mean e.i.r.p. density” means the mean e.i.r.p. measured with a 1 MHz resolution bandwidth, 
a root-mean-square detector and an averaging time of one millisecond or less; 
“MHz” means megahertz; 
“peak e.i.r.p.” means the peak e.i.r.p. contained within a 50 MHz bandwidth centred on the 
frequency at which the highest mean radiated power occurs; 
“railway vehicle” has the meaning given by Article 3 of EC Regulation 91/2003 of the 
European Parliament and of the Council of 16 December 2002 on rail transport statistics(a), as 
amended(b); 
“ultra-wideband equipment” means a wireless telegraphy station or wireless telegraphy 
apparatus incorporating, as an integral part or as an accessory, technology for short-range 
radiocommunication involving the intentional generation and transmission of radio-frequency 
energy that spreads over a frequency range wider than 50 MHz, which may overlap several 
frequency bands allocated to wireless telegraphy. 

Exemption 

3. The establishment, installation or use of ultra-wideband equipment complying with the terms, 
provisions and limitations set out in regulation 4 is hereby exempt from the provisions of section 
8(1) of the Act. 

Terms, provisions and limitations 

4.—(1) The exemption provided for in regulation 3 shall be limited to ultra-wideband equipment 
which satisfies the conditions set out in paragraphs (2) to (5) of this regulation. 

(2) The equipment is used— 
(a) indoors; or 
(b) other than indoors provided it is not attached to: 

(i) a fixed installation; 
(ii) a fixed infrastructure; 

(iii) a fixed outdoor antenna; or 
(iv) an automotive vehicle or railway vehicle. 

(3) The equipment does not cause or contribute to undue interference to any wireless telegraphy. 
(4) The equipment only emits transmissions at frequencies up to and including 3.4 GHz or at 

frequencies above 4.8 GHz which: 
(a) at frequencies below and up to and including 1.6 GHz when measured in any direction 

have: 
(i) a maximum mean e.i.r.p. density no greater than -90.0 dBm/MHz; and 

(ii) a maximum peak e.i.r.p. no greater than -50.0 dBm or the equivalent transmission 
level; 

(b) at frequencies between 1.6 GHz and up to and including 3.4 GHz when measured in any 
direction have: 
(i) a maximum mean e.i.r.p. density no greater than -85.0 dBm/MHz; and 

(ii) a maximum peak e.i.r.p. no greater than -45.0 dBm or the equivalent transmission 
level; 

(c) at frequencies between 4.8 GHz and up to and including 6.0 GHz when measured in any 
direction have: 

                                                                                                                                                               
 
(a) OJ No L 14, 21.1.03, p1. 
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(i) a maximum mean e.i.r.p. density no greater than -70.0 dBm/MHz; and 
(ii) a maximum peak e.i.r.p. no greater than -30.0 dBm or the equivalent transmission 

level; 
(d) at frequencies between 6.0 GHz and up to and including 8.5 GHz when measured in any 

direction have: 
(i) a maximum mean e.i.r.p. density no greater than -41.3 dBm/MHz; and 

(ii) a maximum peak e.i.r.p. no greater than 0.0 dBm or the equivalent transmission 
level; 

(e) at frequencies between 8.5 GHz and up to and including 10.6 GHz when measured in any 
direction have: 
(i) a maximum mean e.i.r.p. density no greater than -65.0 dBm/MHz; and 

(ii) a maximum peak e.i.r.p. no greater than -25.0 dBm or the equivalent transmission 
level; 

(f) at frequencies above 10.6 GHz when measured in any direction have: 
(i) a maximum mean e.i.r.p. density no greater than -85.0 dBm/MHz; and 

(ii) a maximum peak e.i.r.p. no greater than -45.0 dBm or the equivalent transmission 
level. 

(5) The equipment only emits transmissions at frequencies between 3.4 GHz and up to and 
including 4.8 GHz which: 

(a) at frequencies between: 
(i) 3.4 GHz and up to and including 3.8 GHz when measured in any direction have: 

(aa) a maximum mean e.i.r.p. density no greater than -85.0 dBm/MHz; and 
(bb) a maximum peak e.i.r.p. no greater than -45.0 dBm or the equivalent 

transmission level; 
(ii) 3.8 GHz and up to and including 4.2 GHz when measured in any direction have: 

(aa) a maximum mean e.i.r.p. density no greater than -70.0 dBm/MHz; and 
(bb) a maximum peak e.i.r.p. no greater than -30.0 dBm or the equivalent 

transmission level; 
(iii) 4.2 GHz and up to and including 4.8 GHz when measured in any direction have: 

(aa) a maximum mean e.i.r.p. density no greater than -41.3 dBm/MHz; and 
(bb) a maximum peak e.i.r.p. no greater than 0.0 dBm or the equivalent 

transmission level; or 
(b) at frequencies between 3.4 GHz and up to and including 4.8 GHz when measured in any 

direction have a maximum mean e.i.r.p. density no greater than -41.3 dBm/MHz provided 
a low duty cycle applies such that: 
(i) the duration of each transmission does not exceed five milliseconds; 

(ii) the sum of all transmitted signals in any second is less than 5% of that second; 
(iii) the sum of all transmitted signals in any hour is less than 0.5% of that hour; and 
(iv) the maximum peak e.i.r.p. is no greater than 0.0 dBm or the equivalent transmission 

level. 
 
 Ed Richards 
 Chief Executive of the Office of Communications 
20th July 2007 For and by authority of the Office of Communications 



 

EXPLANATORY NOTE 

(This note is not part of the Regulations) 

These Regulations give effect to the European Commission Decision 2007/131/EC(a) on allowing 
the use of radio spectrum equipment using ultra-wideband technology in a harmonised manner in 
the Community. These Regulations exempt the establishment, installation or use of equipment 
using ultra-wideband technology from the requirement to be licensed under section 8(1) of the 
Wireless Telegraphy Act 2006 (c.36) (the “Act”). 

Regulation 3 exempts the establishment, installation or use of equipment complying with the 
specifications in regulation 4 from the need to be licensed under the Act. Under regulation 4, the 
exemption is limited to equipment which will be operated indoors (paragraph (2)(a)), or where it is 
not used indoors, is not attached to a fixed installation, fixed infrastructure, fixed outdoor antenna, 
or an automotive vehicle or railway vehicle (paragraph (2)(b)), does not cause or contribute to 
undue interference (paragraph (3)), and which only emits transmissions at the specified frequency 
bands in accordance with the maximum power levels set out in paragraphs (4) and (5). 

A full regulatory impact assessment and report of the effect of the Regulations will have on the 
costs to business is available from OFCOM at Riverside House, 2a Southwark Bridge Road, 
London SE1 9HA (tel: 020 7981 3000) or on the OFCOM internet web site at www.ofcom.org.uk. 
Copies of the report have also been placed in the libraries of both Houses of Parliament. 
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